ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИБазирайки се на дългогодишния си опит, сме обобщили някои от най – често срещаните въпроси, които не само ще Ви бъдат от полза, но и ще Ви представят основните изисквания на производителите на този вид настилка.

С мнението на наши клиенти можете да се запознаете ТУК

1. Може ли кликът да се лепи?

Да, възможно е да се залепи, но не трябва да се прекалява с лепилото.По принцип, клик системата е измислена да не се лепи, но ако по Ваше желание смятате, че е редно да се залепи, то поне не е вредно.

2. Може ли паркетът да се положи върху подово отопление?

Да, възможно е само при водно подово отопление.

3. Какво означава “ клас на износване “ и какво да избера?

Качеството и живота на пода се определя от най – горният слой, а не от дебелината на трегерната платка, тъй като износването е на ниво покритие, което понася натоварването и съприкосновението с външни въздействия.

Класът на износване е показател за устойчивостта ( изтриваемостта ) на най – горният слой на паркета. За улеснение на потребителите, на всички етикети присъства графичен изглед. Изборът се определя от това, къде смятате да го полагате. Например, клас 23 е предназначен за силно натоварени домашни условия и полагането му в помещения за обществено ползване е недопустимо.Към днешна дата, почти не се предлага, поради предпочитанието на клиентите към класове 31, 32, 33. Класове 31 и 32, които са предназначени за средно и силно натоварени обществени помещения, положени в домашни, „живеят“ значително повече. Съществува и клас 33, чийто живот в домашни помещения е много дълъг.

4. Колко време след монтажа мога да стъпвам на паркета?

Веднага ! При клик – системи.

5. Пробива ли се от токче на дамска обувка или под тежстта на мебели?

Не. Качественият паркет не може да бъде повреден от нормални въздействия, но може да бъде наранен, ако се приложи умишлена или не сила с остра повърхност. Да не се влачат мебели, ако в долната си част не са идеално гладки или нямат колелца, или пък имат остри ръбове.

6. Може ли да ползвам столове с колелца?

Относно офис столовете с колелца: ако колелцата не са силиконови или гумирани, и не се почиства подът редовно, и в следствие на нанасянето на абразивни частици, е възможно ускорено износване на покритието на пода в тази област. За да се избегне това, задължително е ползването на колелца тип „ W – soft „. Имайте предвид, че това е указание от производителите на ламиниран паркет. Незспазването му и съответното ускорено износване в тези области като резултат, не означава, че настилката е некачествена.
Друг начин да защитите тези области, е поставянето на прозрачни или декорирани протектори.
Друго изискване, но касаещо входните части на помещението, е полагането на изтривалки.

7. Може ли да забивам стопери за врати в пода?

Забиването на стопери за врати и всякакво друго пробиване и прикрепяне на елементи към основата е забранено. По този начин се нарушават линейните разширения и „ плаващия „ принцип на настилката.
Ако желаете да поставите стопери, препоръчително е използването на самозалепващи или такива, които не се монтират с пробиване на пода.

8. Как да предпазя настилката от надраскване?

Като превенция срещу надраскване на ламинирания паркет от местене на мебели, силно препоръчително е полагането на самозалепващи протектори на конкатната повърхност на мебела с пода. Тоест, на долната част на мебели, крака на столове, маси, дивани и други видове мебел.

9. Възможно ли е полагането на ламиниран паркет върху мокет, балатум, дъсчен под, теракот?

Да, възможно е, но, случаят когато мокета остане и има риск, при евентуално наводнение, да няма възможност мокета да изсъхне, вследствие на което да се акумулира влага. Постоянната влага може да бъде причина за мухъл в мокета и за по – големи от предвидените линейни разширения на пода, респ. вероятността пода да опре в стените и надигне.

10. С какво и как да почиствам пода?

За всекидневно почистване да се използва метла или прахосмукачка. Да се забърсва с влажен, не обилно напоен с вода, парцал. Да не се почиства с препарати, съдържащи абразивни частици . Устойчивостта към замърсяване се отнася до следните субстанции: крем за ръце, напитки от плодове и зеленчуци, мазнини, кафе, безалкохолни напитки, лак за нокти или подобни продукти. По принцип същесвуват почистващи препарати специално за ламиниран паркет, но използването им не е задължително.
Важно: да не се използват препарати за полиране на естествен паркет. Това просто не е необходимо, а и последващият резултат не е приятна гледка.
Представяме и почистващ препарат, който не се смесва с вода, а е с разпръскващ механизъм.

Почиства и освежава, без да е необходимо последващо третиране ( премахване) с вода.

Има добри антистатични свойства.

Тъй като е в опаковки от 75 мл, той по - скоро е подходящ за освежаване и превенция срещу натрупване и задържане на прах, отколкото за основно почистване.

11.Какви са препоръчителните условия за влажност в помещението?

Оптимална температура в помещението: 20 – 22 градуса по Целзий. Оптимална влажност на въздуха: 50 -60%.

12. Паркетът има ли влияние на здравето на хората?

Ламинираните подови настилки са подходящи са за хора, които страдат от алергии, както и за детски стаи, помещения в детски градини. Те са произведени по метод, който не застрашава здравето на хората и околната среда. Обикновено показател за това е графично изобразеният на етикетите в пакетите знак „ А + „ и някои други обозначения.

13. Какво трябва да направя преди да се положи ламинираният паркет?

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ОБЕКТА ЗА МОНТАЖ
  1. Равнинност на замазката / основата: ± 2 мм на кв.м. Изискването за денивелация касае поведението на положената подова настилка в бъдеще. Денивелация, различна от посочената и особено фрапиращата, създава риск от отваряне на фуги, огъвания на пода, пружиниране и други подобни неприятни ефекти.
  2. Отклонение на стените – до 2 мм на линеен метър Изискването е с цел безупречно прилепване на первазите към стените. В противен случай се образуват фуги.
  3. Завършени мокри процеси Замазката / основата трябва да бъде суха. Както и при извършване на мокри процеси след полагането на подовата настилка, се увеличава риска от благоприятстване на по – голямо от обикновено линейно разширение. Подовата настилка се полага след като е приключило боядисване, лепене на тапети, направа на тавани и т.н.
  4. Врати: Силно препоръчително е, ако вратите не са монтирани, първо да се положи паркетът, а след него вратите. Ако монтажът се извършва при съществуващи врати, има вероятност след полагането на подовата настилка, вратата да не може да се затваря и да се наложи отрязването на малка ивица от нея в долният край и други операции, които са ангажимент на клиента.
  5. Осигурена схема на вертикална и хоризонтална ел. и В и К инсталация.
Важно: обичайния метод за монтаж на первази и преходни лайсни е чрез пробиване в стените и пода. В тази връзка е важно да знаете и посочите къде се намират елементите на споменатите инсталации, за да се избегне прекъсването им и редица проблеми, произтичащи от това!
  6. Влажност на основата на въздуха До 2,2% на цимент, до 13 % на дърво, до 0,5 % на гипс, до 60 % на въздуха, до 12 % на газ – бетон.

14. Кой паркет се " пързаля " по - малко?

Важно е да знаете, че настилките са тествани по този показател, като за критерий при теста е взета позиция „ нормално ходене“. Действително, има настилки с релеф, който не е гладък, но това не променя резултатите от тестовете. Ако желаете настилка, чрез която да си осигурите по – добро сцепление с повърхността при ходене, то вероятно е добре да се насочите към виниловите подови настилки

15.Защо различните ламинати имат различна структура на повърхността?

Тъй като идеята при създаването и производството на ламинирания паркет е, той да се доближава максимално много до излъчването на естественото дърво, то са създадени различни видове структури. Някои от тях имитират фигуративните елементи на декора, други акцентират върху порите на дървото и /или са напълно гладки. В общи линии, избора на структура зависи от Вашия вкус.

16. По – топло ли ще ми бъде на краката, ако имам ламиниран паркет?

Еднозначен отговор на този въпрос не съществува поради многото условности. Ако се прави сравнение с теракотни и други видове каменни настилки, то би могло да се каже, че при положен ламиниран паркет, комфортът би бил по – голям. Освен факта, че ламинираният паркет се произвежда от дървесни частици, се прибавя и ролята на подложката, която също добавя предимство.
Както е известно, съществуват много варианти на отопление. Ако сте избрали да се отоплявате на пелети, „ АЛЕКС И КО „ ООД предлага пелети

17. Водоустойчив ли е ламинирания паркет?

Паркетите, които предлагаме са с HDF основа, която се определя като водоустойчива. Важно е да се уточни обаче, че при едно продължително престояване на паркета във вода, това неминуемо ще доведе до изменения. За предотвратяване проникването на вода в сглобките се препоръчва ползването на специален силант при монтажа.
Това е уплътнител на водна основа, който предлагаме в опаковка от 500 мл.

Според данни на производител, количеството е достатъчно за 50 линейни метра или около 30-40 квадратни метра.


Относно обработването на лични данни: alexfloor.com не използва бисквитки. Сайта не изисква регистрация и не събира лични данни по никакъв начин.
Материалите в този сайт са авторски!   Алекс и КО • ООД, Ламиниран паркет.