ПОЛЕЗНО
Базирайки се на дългогодишния си опит , в тази секция сме обобщили най-често задаваните въпроси от Клиенти,като целта на отговорите е да Ви бъдем полезни.


ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

1. Може ли кликът да се лепи?

Да, възможно е да се залепи, но не трябва да се прекалява с лепилото.По принцип, клик системата е измислена да не се лепи, но ако по Ваше желание смятате, че е редно да се залепи, то поне не е вредно.

2. Може ли паркетът да се положи върху подово отопление?

Да, възможно е само при водно подово отопление.

3. Какво означава “ клас на износване “ и какво да избера?

Качеството и живота на пода се определя от най – горният слой, а не от дебелината на трегерната платка, тъй като износването е на ниво покритие, което понася натоварването и съприкосновението с външни въздействия.

Класът на износване е показател за устойчивостта ( изтриваемостта ) на най – горният слой на паркета. За улеснение на потребителите, на всички етикети присъства графичен изглед. Изборът се определя от това, къде смятате да го полагате. Например, клас 23 е предназначен за силно натоварени домашни условия и полагането му в помещения за обществено ползване е недопустимо. Но класове 31 и 32, които са предназначени за средно и силно натоварени обществени помещения, положени в домашни, „живеят“ значително повече.

4. Колко време след монтажа мога да стъпвам на паркета?

Веднага ! При клик – системи.

5. Пробива ли се от токче на дамска обувка или мебели?

Не. Паркетът не може да бъде повреден от нормални въздействия, но може да бъде наранен, ако се приложи умишлена или не сила с остра повърхност. Да не се влачат мебели, ако в долната си част не са идеално гладки или нямат колелца, или имат остри ръбове.
Относно офис столовете с колелца: ако колелцата не са силиконови или гумирани, и не се почиства подът редовно, и в следствие на нанасянето на абразивни частици, е възможно ускорено износване на покритието на пода. Силно препоръчително е пред вратите да се положат изстривалки. Да не се забиват в пода стопери за врати или други подобни, тъй като биха нарушили линейните разширения на паркета.Ако, все пак има нужда, препоръчително е използването на самозалепващи стопери.

Като превенция срещу надраскване на ламинирания паркет от местене на мебели, силно препоръчително е полагането на самолепващи протектори на конкатната повърхност на мебела с пода. Тоест, на краката на столове, маси, дивани и други видове мебел.

6. Възможно ли е полагането на ламиниран паркет върху мокет, балатум, дъсчен под, теракот?

Да, възможно е, но, случаят когато мокета остане и има риск, при евентуално наводнение, да няма възможност мокета да изсъхне, вследствие на което да се акумулира влага. Постоянната влага може да бъде причина за мухъл в мокета и за по – големи от предвидените линейни разширения на пода, респ. вероятността пода да опре в стените и надигне.

7. С какво и как да почиствам пода?

За всекидневно почистване да се използва метла или прахосмукачка. Да се забърсва с влажен, не обилно напоен с вода, парцал.Да не се почиства с препарати, съдържащи абразивни частици . Устойчивостта към замърсяване се отнася до следните субстанции: крем за ръце, напитки от плодове и зеленчуци, мазнини, кафе, безалкохолни напитки, лак за нокти или подобни продукти.

8.Какви са препоръчителните условия за влажност в помещението?

Оптимална температура в помещението: 20 – 22 градуса по Целзий. Оптимална влажност на въздуха: 50 -60%.

9. Паркетът има ли влияние на здравето на хората?

Повърхността на подовите настилки е силно устойчива на износване. Подходящи са за хора, които страдат от алергии, както и за детски стаи, помещения в детски градини. Те са произведени по метод, който не застрашава здравето на хората и околната среда.

10. Какво трябва да направя преди да се положи ламинираният паркет?

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ОБЕКТА ЗА МОНТАЖ

1. Равнинност на замазката / основата: ± 2 мм на кв.м. Изискването за денивелация касае поведението на положената подова настилка в бъдеще. Денивелация, различна от посочената и особено фрапиращата, създава риск от отваряне на фуги, огъвания на пода, пружиниране и други подобни неприятни ефекти.

2. Отклонение на стените – до 2 мм на линеен метър Изискването е с цел безупречно прилепване на первазите към стените. В противен случай се образуват фуги.

3. Завършени мокри процеси Замазката / основата трябва да бъде суха. Както и при извършване на мокри процеси след полагането на подовата настилка, се увеличава риска от благоприятстване на по – голямо от обикновено линейно разширение. Подовата настилка се полага след като е приключило боядисване, лепене на тапети, направа на тавани и т.н.

4. Врати Силно препоръчително е, ако вратите не са монтирани, първо да се положи паркетът, а след него вратите. Ако монтажът се извършва при съществуващи врати, има вероятност след полагането на подовата настилка, вратата да не може да се затваря и да се наложи отрязването на малка ивица от нея в долният край. Фирмата не носи отговорност. Същият е ангажимент на клиента.

5. Осигурена схема на вертикална и хоризонтална ел. инсталация.

6. Осигурена схема на вертикална и хоризонтална В и К инсталация. Изискванията по точки 5 и 6 се налагат поради факта, че при монтажа на первазите и лайсните е необходимо пробиване на стените и основата.

7. Влажност на основата на въздуха До 2,2% на цимент, до 13 % на дърво, до 0,5 % на гипс, до 60 % на въздуха, до 12 % на газ – бетон.

8. Подово отопление Възможно е полагането на ламиниран паркет върху подово отопление, но има специфични изисквания. Не е препоръчително полагането върху електрическо подово отопление.


11. Коя система за монтаж е по – добра – с лепене или клик?

Определено “ клик – системата “ е по – добра. При лепенето липсва “ закопчаващият “ механизъм и след постоянното въздействие върху пода, и особено при съществуващи неравности на основата, вследствие на огъването, е много голяма вероятността да се отворят фуги. АЛЕКС И КО предлага единствено настилки, които са със система за сглабяне тип“ клик“.

12. Какво да правя, ако се наводня?

Откачат се первазите от стените, за да може влагата да се изпари през дистанционните фуги.

13. Кой паркет се " пързаля " по - малко?

Важно е да знаете, че настилките са тествани по този показател,като за критерий при теста е „ нормалното ходене“.

14.Защо различните ламинати имат различна структура на повърхността?

Тъй като идеята при създаването и производството на ламинирания паркет е, той да се доближава максимално много до излъчването на естественото дърво, то са създадени различни видове структури. Някои от тях имитират фигуративните елементи на декора, други са противопързалящи, трети следват порите на дървото, четвърти с друг вид релеф, а пети са напълно гладки.В общи линии, избора на структура зависи от Вашия вкус.


Алекс и КО • ООД, Ламиниран паркет.       Материалите в този сайт са авторски!